Proč mapové portály musí zemřít

7.08.2013 – 1:01 pm
  1. 3 Responses to “Proč mapové portály musí zemřít”

  2. Nerada to rikam, ale je to tak… Po letech zkusenosti utikam od komplexnich projektu a zacinam zboznovat male hezke jednoucelove aplikace, na kterych jsme vyrostli. Mj i proto, ze bylo mozne si je modifikovat dle libosti a nebylo treba povolavat stab programatoru a vyvojaru, jako ted.

    By irena on Aug 9, 2013

  3. S nadpisem souhlasím, ale s obsahem článku moc ne.

    Problémem mapových portálů je hlavně jejich jednoúčelovost a nerozšiřitelnost. Neškálovatelnost na straně uživatele, chcete-li. I kdyby byla webová mapa sebelépe připravena pro většinového uživatele, tak se dříve nebo později najde uživatel, který toho chce více a jeho požadavek je oprávněný. V tu chvíli většinou správce portálu rozšíří funkcionalitu nebo přidá vrstvy. Tím z původně skvělé cíleně promyšlené aplikace pomalu vzniká vlaštovčí hnízdo-moloch.

    Případně ještě hůře-přesměruje náročnějšího uživatele na těžkého klienta, kde je většinou sám voják sám. Webové vrstvy, kompozice a data se rozvíjí tak rychle a chaoticky, že je GIS k jejich použití spíše na překážku. To co vyrobí, obtížně promítne na webovou aplikaci, ale funkcionalitu má daleko vyšší. Takže dojde k odtržení od reality a vícenákladům.

    Problémem je tedy nekomplexnost webových mapových portálů, které by umožňovaly systému růst s uživatelem. Základem je skinovatelnost interface. V nejvyšším skinu by mělo být dostupné přidávat vrstvy a funkcionalitu a změnit se v jakýsi light GIS.

    By Radek Augustýn on Oct 14, 2013

  4. Nemyslím si, že mapové portály zemřou, právě naopak.

    By Orpyk on Apr 3, 2014

Post a Comment