Ke zdravotnické reformě – tak jak to chápu já.

16.07.2011 – 11:14 pm
  1. 5 Responses to “Ke zdravotnické reformě – tak jak to chápu já.”

  2. Myslím, že argumentujete hezky, ale bez odhlédnutí od svého sociálního statusu. Uvědomte si prosím, že je i hodně lidí chudých a rozhodně to nejsou nemakačenka. Vím, že je to těžké, protože sytý hladovému nevěří, ale můžete to zvládnout.

    By bzzzwa on Jul 17, 2011

  3. @bzzzwa: nechápu zcela, čeho se týká Vaše výtka. Jestli bodu “a” (zjednodušeně ‘poplatky’) nebo “b” ‘standardy a nadstandardy’.

    Pokud “a” – poplatky. Psal jsem, že musí být nastaveny tak, aby regulovaly, ne aby se na nich rejžovalo, k čemuž to začíná trochu směřovat.

    Jestli “b” – standard je něco, co ve výsledku povede ke stenému konci, jako nadstandard – akorát to nebude tak příjemné nebo jednoduché.

    Za sebe mohu říct, že bez ohledu na svoji ekonomickou situaci budu *vždy* radši, když mě někdo ošetří “standardně”, než že mě neošetří proto, že vyčerpal limit pojišťovny. A to se děje už dnes.

    By jachym on Jul 17, 2011

  4. http://zpravy.ihned.cz/cesko-zdravotnictvi/c1-52310440-pul-miliardy-od-pojistovny-nepomohlo-nemocnice-pacienty-nadale-odmita?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

    By jachym on Jul 17, 2011

  5. Moje vytka smerovala k diskurzu prispevku. Pusobil na me tak, abych parafrazoval, ze socialisticke regulovane zdravotnictvi vede ke klientelismu i k neosetreni, tak nahradime komercnejsi verzi zdravotnictvi, kde standarty budou za darmo, vice s priplatkem. Myslim, ze obe cesty jsou spatne. Napriklad si predstavte, ze hranici standartu a nadstandartu budou urcovat politici. Nebo nedejbuh spadnete do nejake hlavy 22 – “tohle je nadstandart, muzete dobrovolne priplatit, standart uz je letos stejne vycerpany”. Nebo si vsimnete trendu eHealth, kde maji byt veskere zdravotni informace o vas v rukou statu (nebo outsourcovane do soukrome firmy).

    Jsem presvedcen, ze problem je institucionalniho charakteru, protoze velke verejne instituce se chovaji vzdy nehospodarne. Myslim, ze dobrym resenim je povzbudit transparentnost, verejnou kontrolu a zodpovednost managementu.

    K poplatkum: Regulacni funkce je fajn, lide neotravuji doktory kvuli zbytecnostem. Na druhe strane kdyz je clovek opravdu nemocny, tak se rychle poplatky nastradaji, staci navsteva vice specialistu. A nedejbuh o vikendu, kdy je to za 90. Zajimavym pripadem je porodnice, kde zena za 3 denni pobyt zaplati 600, protoze plati i za dite – srovnejte s vysi rodicovske pro zeny bez predchozich prijmu a tedy platby pojisteni.

    Jeste perlicku k poplatkum, ktere se mohou pekne prodrazit, kdyz je zapomenete zaplatit – http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-48214270-nemocnicim-dosla-trpelivost-s-neplatici-poplatku-nastupuji-exekutori

    Takze asi tak. Proste to neni trivialni problem..

    By bzzzwa on Jul 18, 2011

  6. Ja samo netvrdim, že je to triviální problém. Tvrdím, že reforma je nutná a v principu souhlasím s tím, co navrhuje současný min. zdravotnictví. Už dneska dochází k tomu, na co jsem odkazoval v komentáři výše – pacienti s vážnou nemocí jsou odmítáni, protože nemocnice vyčerpala budget.

    Poplatky, jak jsem psal, mají především regulovat zbyčené návštěvy u lékaře. I já koukám divně, když mě můj lékař (sám specialista, u kterého jsem zaplatil, který si mě zve půl roku dopředu, 2x ročně) pošle za jiným lékařem (jiným specialistou) a já zase cvakám. Regulační efekt? Záporný – jsem pozván, nepřišel jsem sám. A byl jsem odeslán – nevymýšlím si.

    Stejně jako jsem kroutil hlavou, když jsem platit za svoji ženu a dítě v porodnici. Ono toho to dítě z nemocniční kuchyně zase tolik neochutná.

    Jinak ale máte zastaralé informace: za děti se regulační polatky už neplatí – takže druhé dítě mě už vyšlo levněji (na poplatcích, ale za to první jsme ještě dostali porodné). A když jsme s ním byli na pohotovosti, také jsme nic neplatili (takže je to v praxi ověřeno – za první dítě jsme na pohotovosti ještě platili – ale v podstatě rádi).

    By jachym on Jul 18, 2011

Post a Comment